facebook_pixel

Hedviga už vie, ako správne cvičiť a jesť

Hedvigin príbeh nerozpráva len o chudnutí, ale aj o tom, ako správne cvičenie  a zmena stravy dokáže zlepšiť celkový zdravotný stav človeka. Dôkazom toho sú aj krvné výsledky, ktoré môžete vidieť na obrázku. Ale poďme na to postupne, určite vás Hedvigino rozprávanie a skúsenosti zaujmú.

„ Ako si sa stravovala predtým, než si prišla k nám?“

Asi tri roky predtým, než som začala cvičiť s vami, som sa rozhodla pre zmenu jedálneho lístka. Nejedla som vyslovene nezdravé jedlá, z ktorých sa priberá, napr. rezne, hranolčeky, množstvo sladených limonád atď. Následne som si ako prílohu k hlavnému jedlu pridala iba zeleninu, pretože ju mám veľmi rada.“

Tým že si mala upravenú stravu 3 roky, aké výsledky ti to prinieslo? Čo to urobilo s postavou?

„ Ja som začínala chudnúť z viac ako 100kg. V roku 2010 som mala okolo 107kg. Vieš, zo začiatku to šlo celkom ľahko, ale nikdy som nechudla sama. Chudnutie bolo pod dohľadom lekárky tri roky .“

Jedálniček bol urobený presne podľa toho, aké výsledky si očakávala a potrebovala dosiahnuť?

„ Na začiatku mi urobila vyšetrenie, podobné vášmu. Tiež to bolo o tom, že sa zmeral krvný tlak, hmotnosť a všetky parametre. Meranie prebiehalo v ambulancii, nastavila mi jedálny lístok a dostávala som rôzne typy zdravých receptov. Celý môj predošlý jedálniček prehodnotila a odbúrali sme tie najhoršie veci. Začala som prechádzať na zdravšiu stravu. Zloženie bolo skôr o nízkotučných surovinách, ale neskôr nás upozornila na to, že klasické plnotučné potraviny sú zložením lepšie, ako tie nízkotučné. Čo sa týka cvičenia, chodili sme k nej ako kolektív, kde nám rozprávala aj o zdravom stravovaní. Všetko som sa učila postupne, ako o zdravej strave tak aj ako správne cvičiť. Medzi cvičením a vstupnou diagnostikou bol veľký rozdiel v tom, že diagnostika prebiehala individuálne a podrobne, pričom cvičenie bolo kolektívne v skupine cca 60 ľudí. Samozrejme, že nemala čas venovať sa každej z nás individuálne. Preto, keď som začala cvičiť s vami, som poznala veľa cvikov, ale nikdy som si neuvedomila akú partiu tela mám pri tom cviku cvičiť. Aj keď sa snažila byť pedantná, nie je možné zvládať 60 ľudí. Prešla sa, skontrolovala, sem tam niekoho opravila, ale nie je to také, ako keď nad tebou niekto stojí a presne ti vysvetlí ako správne cvičiť  každý cvik.“

Videla si na sebe nejaký progres?

„ Áno, schudla som s ňou na nejakých 90kg, a začala som postupne stagnovať. Postupne som začala z vlastnej iniciatívy asi pred dvoma rokmi behať, pretože som si zvykla na cvičenie. Nemala som pocit že to cvičenie je dostatočné a telo si naň akoby zvyklo. Následne na to som schudla, ale keď som prestala s behaním, zase som začala naberať. Zastavila som sa na 80kg. To bola asi najnižšia hmotnosť, ku ktorej som sa dopracovala. Potom som opäť pribrala 6-7kg. K vám som prišla, keď som mala 88kg.“

Kým si nevedela ako správne cvičiť, aká bola tvoja postava?

„ Zadok a nohy som mala ochabnutejšie. Keď som schudla, nebola to taká svalová hmota. To telo nebolo vôbec pevné. Cítim, že odkedy som začala cvičiť s vami, začala sa moja postava formovať úplne inak. Aj spätné reakcie od okolia sú iné. Všimli si, že formovanie zadku a stehien je odlišné. Relatívne je váha ako pred tým, ale telo vyzerá inak.“

Keď si sa rozhodla prísť k nám, upravili sme ti stravu. Aký bol v nej rozdiel?

„Zo začiatku bola moja strava upravená, hlavne čo sa sacharidov týka, no neboli úplne vylúčené a na základe doporučenie od vás som zaradila do svojho jedálnička kvalitné tuky, aby som mala dostatok energie. Takže deň som začala raňajkami, potom som mala desiatu, obed atď. Jednoducho som mala menšie porcie a pravidelnejšie. Nejaké výsledky prišli, ale potom som sa opäť zastavila. Ešte v lete som mala v jedálničku uvedené raňajky, respektíve sacharidy som mala iba na raňajky. Trochu sacharidov bolo na obed a večera bola úplne bezsacharidová. Po lete sme zmenili jedálniček na bezraňajkový a na tom fungujem doteraz. Zdá sa mi, že tento štýl stravovania na mňa zaberá. Pokiaľ som si zvykla, že večer bolo hlavné jedlo, tak mi bolo trochu ťažšie, ale len krátke obdobie- asi taký týždeň. Dosť rýchlo som si zvykla na tento systém bez raňajok. Nepociťujem už žiadny hlad. Deň začínam rannou kávou, nejaké šťavy alebo jablko, pomaranč, orechy. Obed mám ľahší, len nejaká polievka. Tu som mala zmenu v jedálničku, pretože obed bol pred tým sýtejší. Olovrant riešim formou bieleho jogurtu alebo tvarohu. Tiež to závisí od toho, či stíham, alebo nie. Po práci mám tréning, a na rad prichádza večera, ktorá je okolo 19:30. Dôležité je, aby som mala poriadnu večeru a najedla sa do sýtosti. Večer si dávam mäso alebo rybu na kokosovom oleji alebo masle a k tomu rôzne druhy zeleniny. Nevyhýbam sa ani slanine či klobáse. Najčastejšie si zvyknem pripraviť lososa s pečenou cviklou a rôzne iné zeleninové prílohy.

Vravela si, že zmenou stravy sa ti nie len zlepšila postava ale aj krvné výsledky, ktoré si absolvovala.

„ Áno, tak ako môžete vidieť aj na mojich výsledkoch, dôležité krvné parametre sú vo veľmi dobrých hodnotách. Doktor bol milo prekvapený mojimi výsledkami. Ani pred tým som nemala zle výsledky, ale teraz som mala zlý cholesterol dole a dobrý hore, na čo doktor poznamenal, že takéto ukážkové výsledky vidí len veľmi zriedka a zároveň sa ma opýtal na môj jedálniček. Povedala som mu, že moja strava neobsahuje sacharidy, respektíve vo veľmi malom množstve. A zahrnula som do svojho jedálnička zdravé tuky v podobe avokáda, kokosového oleja, tekvicového oleja, orechov a masla. Aj on mi potvrdil, že kvalitné tuky sú veľmi dôležité aj preto, lebo veľa dôležitých vitamínov sú vstrebávané iba s tukmi. Slanina, klobása prípadne mastnejšie mäso ho zaskočili, ale moje hodnoty cholesterolu a ostatné výsledky ho presvedčili.

ANALÝZA KRVNÝCH TESTOV

Analýza krvných testov

 

Uvedenou analýzou sme chceli zistiť, či zmena jedálneho lístka a dostatočný pohyb môže radikálne ovplyvniť zdravotný stav. Podrobne sme si rozoberali uvedené výsledky a celkové krvné hodnoty sme rozdelili do niekoľkých skupín.

Asi všetkých najviac zaujímajú lipidové testy. Môžeme vidieť niekoľko dôležitých hodnôt. Triaglyceroly (0,9 – 1,7) ovplyvňujú celkovú vitálnosť a priechodnosť ciev. V prípade zvýšených hodnôt, môže dôjsť u pacienta k infarktu alebo mozgovej príhode. Taktiež môžeme indikovať poruchu funkcie obličiek. Hedviga má ideálnu hodnotu ( 0,71). Cholesterol ( 3,8 – 5,2) ako veľmi dôležitá časť lipidových testov , sa rozdeľuje na dva typy cholesterolu LDL cholesterol ( < 3,4) a HDL cholesterol ( > 1,6). Hedvigine výsledky ukazujú na veľmi dobré zloženie stravy, ako aj pravidelnú telesnú aktivitu. Celkový cholesterol má v Hedviginom prípade hodnotu (4,69). LDL cholesterol , alebo aj označovaný ako „zlý cholesterol“ je (2,37). Tento cholesterol má chumáčový tvar a jeho funkciou je roznášať tuk v cievach po celom tele. HDL cholesterol je (2,3), jeho funkciou je odpratávať tuk z ciev a vrátiť ho späť do pečene. Ak je HDL cholesterol vyšší oproti LDL cholesterolu, ochraňuje celkovú činnosť srdca. Hodnota HDL cholesterolu sa zvyšuje dostatočnou telesnou aktivitou.

Krvný obraz v prípade Hedvigy sa skladá zo Sedimentácie (FW- 3-8-10 druhá hodina), namerané hodnoty sú (10) ktoré hovoria o dobrom zdravotnom stave, bez prebiehajúcich zápalových procesov v tele, respektíve bez prítomnosti infekcie v organizme. Ďalším parametrom sú Erytrocyty (3,8 – 4,8), namerané hodnoty v tomto prípade sú (4,44) . Môžeme vidieť, že pacientka netrpí chudokrvnosťou, pretože výsledky sú optimálne. Veľmi dôležitým prvkom označujúci zdravie pacienta je taktiež Hemoglobín ( 120 – 160), ktorý u Hedvigy je v ideálnej hodnote (142). Ďalší parameter tvoria Trombocyty ( 150 – 350). Tie sú nevyhnutné pri zastavení krvácania z rany. Opäť môžeme vydieť ideálne hodnoty (216).Ochranu organizmu zabezpečujú Leukocyty (0,4 – 10), ktorých hodnota je (6). Ak sú výsledky ideálne, organizmus je chránený proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam.

Treťou skupinou sú hepatálne testy. Indikujú možné ochorenie a poruchy pečene. Parametre ALT (<0,67) a GMT ( < 1, 10) sú opäť v norme ( ALT 0,24 a GMT 0,18). Pečeň podľa uvedených výsledkov netrpí žiadnymi poruchami ani poškodením.

V závere môžeme potvrdiť, že nastavenie jedálneho lístka a dostatočnej telesnej aktivity vo veľkej miere prispelo k zlepšeniu Hedviginho zdravotného stavu.

Týmto článkom sme vám chceli ukázať, aké dôležité je správne nastavenie vašej stavy a upriamiť pozornosť, že všeobecne uznávané a preferované rady, ktoré každý pozná, sú dávno minulosťou. Prestaňte sa báť kvalitných tukov a začnite minimalizovať vaše sacharidy v strave. Chcete vedieť ako? Neviete čo patrí medzi sacharidy a aké sú kvalitné tuky? Napíšte nám a my vám poradíme.

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezabudnite na povinné pole.